Om galan

2007 instiftades ”Swedish Recycling Awards” för att premiera lysande innovationer, investeringar, personliga insatser eller produktförbättringar, som gjort avtryck i såväl företagets, landets eller kommunens ekonomi som i miljön. 2009 utvecklade vi det till en hel gala och den 25 januari 2018 arrangeras den nionde Återvinningsgalan på Berns i Stockholm. Galan arrangeras av tidskriften Recycling i samarbete med branschorganisationerna Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna.

Varför ska man hålla en återvinningsgala?

Svaret är enkelt, för att svensk återvinningsindustri förtjänar det. Branschen gör nytta, man bedriver företagsverksamhet samtidigt som miljöinsatser skapas. Att återvinningssektorn är en av de snabbast växande branscherna i Sverige och Europa är ett bevis på detta. Avfalls- och återvinningsbranschen är en av de snabbaste växande marknaderna i Sverige och Europa. Svenskt kunnande och tekniska lösningar i främsta ledet vad gäller omhändertagande, behandling och insamling av avfall. Tillväxten ökar och trenden ser inte ut att vika av de närmaste åren med tanke på all den klimat- och miljödebatt som pågår i samhället idag.

Annan kuriosa om Återvinningsgalan

Prisutdelare under årens lopp har bland andra varit: Maria Wetterstrand (mp), Gustaf Fridolin (mp), Carin Jämtin (s), Lena Ek (c) då miljöminister, Carl Schlyter (mp), Mikael Karlsson då ordf Naturskyddsföreningen, Maria Ågren då generaldirektör Naturvårdsverket, Matilda Ernkrans (s) ordförande i Miljö- och Jordbruksutskottet i riksdagen, Ulla Hamilton (m) då miljöborgarråd i Stockholm, Håkan Wirtén generalsekreterare i WWF, Lars Bäckström landshövding, mfl.

Konferenciererna har också varierat under åren. Galan har letts av bland andra: Annika Jankell, Folke Rydén, Kristoffer Appelqvist, Titti Schultz och Ingvar Oldsberg.

Swedish Recycling Award som är Årets Specialpris under galan är med fog Sveriges tyngsta miljöpris, eftersom det väger mer än 48 kilo, och är tillverkat av återvunnen järnvägsräls med inslag av bladguld. Skapare är smideskonstnären Berth Johansson från Tjörn.